Oplichting vermijden op vakantie
Opgelicht worden kan de vakantiepret flink verzuren. Je hoeft natuurlijk niet angstig op vakantie te gaan, maar met een beetje voorkennis kan toch een hoop narigheid voorkomen worden. Daarom zetten we de meest voorkomende oplichtingspraktijken op een rijtje en geven we tips hoe je ermee om moet gaan.
Neptickets voor excursies of attracties
Je ziet het veel op vakantie: mensen die je op straat een ticket proberen te verkopen voor een excursie, concert of vervoer. Of mensen die zich voordoen als reisagent en "speciale deals" kunnen aanbieden voor een bezoek aan een grote bezienswaardigheid na sluitingstijd. Voor je het weet zit je bij een tweederangsconcert, sta je te wachten op vervoer dat nooit komt opdagen of heb je een ongeldig kaartje voor een bezienswaardigheid.
Hoe te voorkomen: Boek altijd bij de officiële verkoper en dan het liefst online of aan de balie van de bezienswaardigheid. Koop je wel op straat je ticket? Vraag altijd om identificatie en maak daar een foto van.
Taxichauffeur die rondjes rijdt
In een vreemd land is het lastig om duidelijk te maken waar je hen wilt. Het kan je overkomen dat je een taxichaffeur tegenkomt die je met een hele grote omweg naar je bestemming brengt en daarbij de meter lekker laat lopen of deze nooit aanzet.
Hoe te voorkomen: Bekijk eerst zelf op Google Maps op je telefoon wat de routes zijn naar je eindbestemming, zodat je kunt zien of de chaffeur omrijdt. Bespreek ook altijd check op je smartphone met Google Maps het begin- en eindpunt zodat je het in de gaten kan houden als de chauffeur afwijkt. Controleer ook altijd of de meter aanstaat of beter nog: spreek van tevoren een tarief af voor de route.
Afgeleid worden en daarna bestolen
Je maakt een foto van een bezienswaardigheid en merkt niet dat iemand ondertussen jouw handtas leeg staat te halen. Of je zet je tas even neer om die niet op de foto te hebben staan: weg is 'ie! Of iemand begint tegen je te praten of te zwaaien, terwijl een handlanger jouw zakken vakkundig leeghaalt. Het zal je maar overkomen!
Hoe te voorkomen: Houd waardevolle spullen altijd in de gaten, doe een rugzak op je buik in drukke gebieden en zet deze nooit op de grond. Of stap door het hengsel, zodat hij niet zomaar meegenomen kan worden. Laat je niet afleiden door straatverkopers en mensen op straat. Een praatje is prima, maar houd je handen op je tas en zorg dat er ritsen in je zakken zitten die dicht kunnen. Voorkomen is beter dan genezen!
Straatkinderen die je cadeautjes geven
Je bent door de stad aan het wandelen en er komt een schattig kindje naar je toe met een papieren bloemetje, armbandje of ander knutselwerkje in zijn of haar handen. Je neemt het maar aan, want het kindje is zo schattig, maar een stukje verderop staat een van de ouders van het kindje, die ineens om geld vraagt.
Hoe te voorkomen: Neem niks aan van vreemden, ook al zijn het kinderen. Duwen ze het in je handen, geef het dan netjes terug. Betaal in ieder geval nooit het geld dat gevraagd wordt. Als je denkt dat het om een goed doel gaat, vraag dan altijd om een identificatiebewijs en maak daar een foto van.
De fotograaf steelt je camera
Voor alleenreizigers is het toch altijd een beetje spannend: Iemand stelt uit zichzelf voor om een foto van je te maken, zodat je niet alleen maar selfie's op je kaartje hebt staan. Vervolgens gaat deze persoon er keihard met je camera vandoor! Dit komt met name voor bij openluchtattracties waar geen veiligheidscamera's hangen.
Hoe te voorkomen: Investeer in een goede selfiestick zodat je mooiere selfie's kunt maken. Of vraag zélf iemand die je er betrouwbaar uit vindt zien om een foto van je te maken. Dan is de kans minder groot dat deze persoon kwade bedoelingen heeft.
Accommodaties die niet bestaan
Je boekt een prachtige villa in Spanje waarvan staat aangegeven dat het vijf sterren heeft. En dat voor een budgetprijsje! Pas als je aankomt in Spanje, zie je dat de villa helemaal niet bestaat. Of dat het een vieze bovenkamer in een aftands gebouw is. Dat verpest de vakantie goed!
Hoe te voorkomen: maak nooit direct geld over aan iemand die beweert de eigenaar te zijn en boek nooit via bedrijven waar je nooit van hebt gehoord. Google altijd ook even de naam van het bedrijf, dan komen de nepperds vaak al naar boven. Kijk of je op een veilige website boekt - of boek je hotel gewoon via vliegwinkel.nl. Dan weet je zeker dat je altijd verzekerd bent via onze partner in het geval er iets niet klopt.
Huurauto's met schaderekening achteraf
Na een heerlijke vakantie met een huurauto, waarin je veel van de omgeving gezien hebt, kom je bij het autobedrijf om je auto weer in te leveren. Dan blijkt achteraf dat je moet betalen voor schade aan de huurauto, terwijl je die helemaal niet hebt veroorzaakt! Dit merk je vaak pas bij thuiskomst, als de rekening wordt afgeschreven.
Hoe te voorkomen: Maak voor de zekerheid altijd foto's van alle kanten van de auto voordat je hem inlevert. Dat kost even een paar minuten en je hebt meteen bewijs dat jij de auto goed hebt afgeleverd. Controleer echt de complete auto, ook de wielen en de onderkant. Zorg er ook voor dat degene bij wie je de auto inlevert, tekent dat de auto goed ontvangen is. Zo voorkom je verrassingen achteraf. Je kunt ook je huurauto via vliegwinkel.nl boeken. Wij werken enkel met betrouwbare partners samen.
Wees niet bang om op vakantie te gaan, maar vooral goed voorbereid! En boek jouw vliegtickets vertrouwd via vliegwinkel.nl.