Vliegtickets Cairo
Caïro is de hoofdstad van Egypte. Door de Egyptenaren wordt de stad trots ´Moeder van alle steden´ genoemd. De stad heeft 18 miljoen inwoners en strekt zich meer dan 40 kilometer uit langs de oevers van de rivier de Nijl. Caïro is daarmee de grootste stad van heel Afrika. Het is een stad van tegenstellingen. Aan de ene kant is er het historische Caïro met haar slingerende straatjes, middeleeuwse gebouwen, oriëntaalse markten en Islamitische architectuur. Aan de andere kant is er smog, drukte, vervuiling en de constante vraag naar aalmoezen. Het geven van aalmoezen hoort trouwens bij de gewoonte van het land. Als je hierin mee wilt gaan, geef dan vaak, maar weinig wat baksheesh (aalmoezen).
Caïro heeft een aantal grote bezienswaardigheden zoals het Egyptisch Museum met het graf van Toetanchamon, de Khan el-Khalili bazaar en op de andere oever van de Nijl de Piramides van Gizeh met de Sfinx. Caïro wordt ook ´De stad met de 1000 Minaretten´ genoemd. Wanneer je vliegtickets Caïro hebt geboekt, kun je een bezoek brengen aan de talrijke moskeeën, koptische kerken, kleinere musea en de sfeer proeven in de verschillende stadswijken. Caïro is zeer de moeite waard voor een boeiende stedentrip en een logisch beginpunt voor een rondreis door Egypte.
Geschiedenis van Caïro
Hoewel Caïro op dit moment de hoofdstad is van Egypte is de belangrijke rol van de stad pas recent toegenomen. Toen de Piramides van Gizeh werden gebouwd, bestond de stad nog niet eens. Ten tijde van de Farao´s was de stad Memphis, 24 km zuidelijker, de hoofdstad van het rijk. Caïro werd pas gesticht toen de Romeinen in 116 n. Chr. het fort van Babylon bouwden. De Romeinen en later de Perzen moesten het gebied verlaten nadat het was veroverd door de Arabieren. De fundamenten van het huidige Caïro werden gelegd in 969 toen de Fatamiden de universiteit en moskee bouwden. Echter pas vanaf het midden van de 19e eeuw is Caïro op de kaart komen te staan als belangrijke stad. De kleinzoon van Mohammed Ali, Ismael, heeft op het moerasachtige land naast de Nijl een nieuw, modern stadsdeel laten bouwen in Nieuw-Europese stijl. In die tijd werd ook het Suezkanaal gegraven waardoor Caïro op toeristisch en zakelijk gebied een sterke bloeiperiode doormaakte. De Britten namen in 1882 echter de stad over, omdat er nog schulden moesten worden afbetaald. Overbevolking leidde tot snelle bouw van buitenwijken en vervuiling en armoede waren het gevolg. Na de revolutie in 1952 is Caïro weer in Egyptische handen gevallen en krabbelt het langzaam weer op. Toerisme is momenteel de grootste bron van inkomsten in Caïro.
Vergelijk alle vliegtickets Caïro in een handig overzicht
Naar Caïro vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen. Op vliegwinkel.nl vergelijk je de goedkoopste vliegtickets Caïro in een handig overzicht. Na het invoeren van je zoekopdracht verkrijg je dit overzicht. Je kunt vliegtickets Caïro boeken met onder andere KLM, Egyptair, Swiss, Lufthansa en Austrian.
Bezienswaardigheden Caïro
Als je vliegtickets Cairo hebt geboekt zal het je opvallen dat de bezienswaardigheden verdeeld liggen over een aantal wijken. De meeste top bezienswaardigheden liggen in Oud Caïro en in Islamitisch Caïro. Hieronder vind je een selectie van de bezienswaardigheden in Caïro.
Citadel (El Qala)
Dit verdedigingswerk is in de 12e eeuw gebouwd door de heerser Saladin en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Caïro. Het complex doet nu dienst als gevangenis. Ook herbergt het de Mohammed Ali moskee, het Politie Museum, het Militair Museum en het Archeologisch Museum. De uitkijkposten vanaf de Citadel zijn spectaculair.
Locatie: Islamitisch Caïro. Geopend dagelijks van 8-17.
Ibn Tulun-moskee
Deze moskee mag je eigenlijk niet missen. De moskee werd 11 eeuwen geleden gebouwd. Ondanks de ouderdom is het gebouw zeer goed bewaard gebleven. Er zijn veel restauraties geweest en het resultaat is daar dan ook zeker naar. Deze moskee is bekend vanwege zijn openlucht minaret. Locatie: Sharia el-Salibah, Islamitisch Caïro. Geopend dagelijks 8-18.
Madrassa moskee
Een madrassa is een theologie school, waarvan deze moskee er maar liefst 4 herbergt. Dit is een van de grootste moskeeën ter wereld. De moskee werd gebouwd tussen 1356 en 1363. De binnenplaats is fenomenaal. Het gebouw herbergt een mausoleum die het beste ´s ochtends kan worden bezocht vanwege de gunstige lichtinval.
Locatie: Sahria el-Qala, Islamitisch Caïro. Geopend dagelijks van 8-17.
Egyptisch Museum
Voor meer dan 120.000 historische voorwerpen, tentoongesteld in tientallen zalen, kun je gerust een halve dag uittrekken. Dit museum heeft de grootste collectie Egyptische schatten ter wereld. De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd en toont stukken uit het Oude, Midden en Nieuwe rijk alsook van de Late Tijd. Een van de zalen die je niet mag missen is de Toetanchamon collectie, waar je onder andere het gouden masker kunt bezichtigen, samen met de 1700 andere schatten die werden meegegeven in het graf van deze jonge Farao. Daarnaast kun je in een andere zaal echte mummies bewonderen, onder andere die van van Seti I en Ramses II, evenals papyrusrollen, oude munten, sarcofagen, juwelen en dierenmummies.
Locatie: Midan Tahrir. Geopend dagelijks van 9-18.45
Koptisch Museum
Het Koptisch museum ligt nabij de Nijl, naast de restanten van het oudste Romeinse fort, Babylon-in-Egypt. Het museum herbergt kunst van de Christelijke tijd in Egypte, 300 - 1000 na Chr. Je kunt een grote verzameling Koptische schilderijen bewonderen, evenals ambachtelijke gebruiksvoorwerpen gemaakt van glas, metaal, hout of ivoor. Je hebt vanuit de tuin een prachtig uitzicht op de rivier.
Locatie: Sharia Mari Girgis, Old Caïro. Geopend dagelijks van 9-17
Islamitisch Museum
Meer dan 100.000 werken van de Fatamiden, Turken en Perzen worden in het Islamitisch museum tentoongesteld. Speciaal aan dit museum is de zeldzame verzameling van metaal, glas, keramiek en textiel vanuit de gehele Islamitische wereld.
Locatie: Midan Ahmad Mahir, Port Said Street, Islamitisch Caïro. Geopend dagelijks 9-17
Feloektocht
Je zult vele traditionele zeilschepen zien varen op de Nijl, de zogenaamde Feloeks. Een tochtje met zo´n zeilschip kun je het beste doen bij zonsopgang.
Locatie: de schepen vertrekken aan de dokken tussen het Four Seasons Hotel en het Hyatt Regency Hotel.
Winkelen in Caïro
Als je vliegtickets Cairo hebt geboekt kun je naar hartenlust gaan shoppen voor lederen goederen, juwelen, parfum en parfumoliën en koper/messing. Afdingen is hierbij zeker de gewoonte. Het wordt gezien als een spel waar beide partijen plezier in hebben, niet als een gevecht voor een paar centen. Een uiteindelijke prijsafspraak die tussen de helft en tweederde van de vraagprijs ligt is een goede uitkomst voor beide partijen.
Khan al-Kalili
Deze bazaar staat op de lijst van alle tours door Caïro en is verspreid over vele gangen en straatjes. Zowel toeristen als inwoners komen hier voor hun boodschappen en souvenirs. Het leukst zijn de zijstraatjes waar alleen voetgangers mogen komen. Een goed uitgangspunt voor een bezoek aan de bazaar is het Husseinplein. Je kunt hier vooral plaatselijke waar kopen zoals specerijen, leer, koper en goud.
Al Muizz
Deze straat is de hoofdstraat van Islamitisch Caïro. De smalle, kleurrijke en drukke straat wordt versierd met kramen met kleding, groente, vlees en vis. Tussen de voetgangers bewegen zich bakkers met plateaus vol brood, ezelkarren en kleine busjes. Je waant je in een filmopname.
An-Nahassin (straat van de kopersmeden)
Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier een grote verzameling van het bekende koperwerk, zoals gegraveerde bladen die met een houten onderstel een mooie theetafel vormen, maar ook bekers, schalen borden etc.
Naast koper zijn ook goud en zilver overal te koop. Wanneer je wat afdingt kun je voor een redelijke prijs proberen een souvenir te vinden wat niet lijkt op de standaard Scarabeekever, een faraohoofd of een hiëroglief. Juwelenwinkels kun je vinden in Sharia Abdel Khalek Sarwat of Sharia al-Muizz li-Din Allah. Deze laatste is gelegen in de Souq as-Sagha of goudsmid- bazaar.
Normale openingstijden van de winkels zijn van 9.00-20.00 uur, maar in de zomer zul je veel winkels gesloten vinden tussen 12.30-16.00 uur.
Restaurants in Caïro
De beste restaurants van de stad zul je veelal vinden in de internationale hotels, die zowel door toeristen als door inwoners worden bezocht. Het eten in Egypte is niet duur. Je kunt al een driegangen diner bestellen voor ongeveer 26 euro. Houd er rekening mee dat de 20 procent fooi nog bij de prijzen worden gerekend die op de kaart staan. Als je vliegtickets Cairo boekt kun je heerlijk uit eten.
Aqua
Twee grote aquaria verwelkomen je in dit moderne restaurant. Eyecatcher is de sushibar waar de meest heerlijke variaties aan vis en zeevruchten voorbij komen. Voor degenen die vegetarisch eten of voor steakliefhebbers, ook aan jou wordt gedacht in dit veelzijdige restaurant.
Locatie: Four Seasons, 1089 Corniche el Nil, Garden City, Roda Island
Revolving Restaurant
In de cocktail lounge op de 40e etage van het Grand Hyatt Hotel kun je voor het eten genieten van een mooie zonsondergang. Daarna kun je je een etage hoger begeven naar het Revolving Restaurant. Je hebt hier een schitterend uitzicht over Caïro. Er wordt Franse Cuisine geserveerd. Als je liever met beide benen op de grond blijft vind je beneden aan het water de terrassen van El Sakya. Hier kun je seafood, Japans, Italiaans of Indiaas eten.
Locatie: Grand Hyatt, Corniche el Nil, Garden City, Roda Island
Khan el-Khalili Restaurant en Naguib Mahfouz Coffee Shop
Midden in de gelijknamige markt kun je in dit restaurant even bijkomen van je shopavonturen. Er wordt traditioneel Egyptisch eten geserveerd in een airconditioned ruimte met vriendelijk personeel. Je kunt hier bijvoorbeeld mezes proberen, kleine hapjes, een soort tapas. De coffee shop biedt snacks en lichte maaltijden aan en dankt zijn naam aan de Nobelprijs winnende schrijver die veel van zijn verhalen in deze buurt laat afspelen. Reserveren voor een diner is aan te raden.
Locatie: 5 El Baddistan Lane, Khan el-Khalili.
Andrea
Restaurant Andrea ligt op de weg naar de Piramides van Gizeh en serveert authentiek Egyptische grillgerechten. Je kunt hier heerlijk vertoeven op het schaduwrijke terras of binnen in het restaurant gebruik maken van de saladebar. De vrijdagmiddaglunch in de tuin is een goed Egyptisch gebruik. Het vlees wordt geserveerd met een keur aan mezes, wijn of bier. Er zijn geen toetjes. Op winteravonden wordt het restaurant getransformeerd in een chique club. Let op dat je op de goede plaats bent, veel restaurants hebben de naam geleend.
Locatie: 59-60 Maryutiya Canal.
Aubergine
Aubergine zegt zelf Caïro´s enige vegetarische restaurant te zijn, hoewel er ook wel wat vis en vlees op de kaart staat om de carnivoren tevreden te houden. Dit restaurant is een gewilde plek voor reizigers en trendy inwoners van Caïro. Het wordt gerund door een Brit en is ingericht in mediterrane stijl. Op de regelmatig wisselende kaart staan verschillende soepen, salades en pasta´s. Reserveren is noodzakelijk.
Locatie: 5 Shara Sayed al-Bakry, Zamalek.
Uitgaan in Caïro
Caïro is ´s avonds zo mogelijk nog levendiger dan overdag. Als de zon onder gaat, komen de mensen naar buiten. Uitgaan in Caïro begint met shoppen, kletsen en koffie drinken alvorens over te gaan tot het diner. Als je vliegtickets Caïro hebt geboekt vind je veel bars en clubs waar je kunt dansen. Deze zijn veelal geopend tot 3-4 uur. Sommige bars en clubs zijn 24 uur per dag geopend. De drukste uitgaansavonden zijn woensdag en donderdag. Hoewel Egypte een islamitisch land is, wordt op sommige plekken wel alcohol geschonken. Je zult echter veel mensen tegenkomen die vanwege hun geloofsovertuiging de gehele avond dansen en feesten terwijl men frisdrank drinkt. Wanneer je naar een bar wilt waar alcohol wordt geschonken, kun je het beste op zoek gaan naar een Baladi bar. Omdat hier vrijwel alleen mannen komen, kun je je als vrouw soms wat ongemakkelijk voelen. Veel Baladi bars kun je vinden in het Sharia Alfy district rondom de Midan Orabi.
Bars
Al de internationale hotels hebben hun eigen bar in Westerse stijl, die zowel bij toeristen als bij inwoners populair zijn. Welke bar op dat moment in is verschilt per maand. Je kunt op zaterdag in de Egyptian Gazette vinden wat er die week waar te doen is. Harry´s Pub in het Marriot Hotel in Zamalek is altijd druk, zeker op ladies night´s en karaoke avonden. De Revolving Restaurant Lounge op de 40e verdieping van het Grand Hyatt en de Windows on the World Bar op de 36e verdieping van het Ramses Hilton zijn populair vanwege hun spectaculaire uitzicht over de stad. Ook populair, maar lager gelegen, is de Pyramids Bar op het dakterras van het Nile Hilton Hotel. Als je een spectaculaire plek zoekt bij Gizeh ga dan naar de Sultan Bar in het Mena House Hotel. Hier kun je een drankje doen met zicht op de piramides.
Clubs
In Egypte is een nachtclub een plaats waar je al etend en drinkend zit te genieten van een show. De meest populaire clubs hebben buikdanseressen. Wederom kun je de beste clubs vinden in de bekende hotels. Als je wilt dansen kun je onder andere terecht bij Jackies Point in het Nile Hilton. Deze club wordt steeds populairder mede door de dansvloer, pooltafels, privé karaoke ruimtes en 70´s en 80´s avonden. The Place, naast het Sheraton, biedt live muziek (Egyptisch en internationaal) op hun dakterras met zicht op de Nijl. Windows on the World Bar op de 36e verdieping van het Ramses Hilton is na het diner een gewilde club met cocktails en live jazz- en popmuziek. Een club die niet in een hotel gevestigd is is de Caïro Jazz Club (197, 26th of July Street). Deze club biedt een mix van live jazz en blues, een DJ en alcoholische drankjes in een sfeervolle, maar rokerige ruimte.
De omgeving van Caïro
In Egypte vind je ontzettend veel cultureel erfgoed. Als je vliegtickets Cairo boekt mag je dit zeker niet overslaan. In de omgeving van Caïro vind je de bekende piramides van Gizeh en andere bekende opgravingen.
De Piramides van Gizeh
Dit is zonder twijfel Egyptes grootste toeristische attractie en een van de 7 wereldwonderen. De grote piramide van Cheops is gebouwd in 2600 voor Chr. Het is de grootste piramide van het land. De piramide is 136 meter hoog en is gebouwd om als sarcofaag te dienen voor Koning Cheops. Het is trouwens niet bekend of deze koning hier ook daadwerkelijk begraven ligt. De piramide kun je ook van binnen bezichtigen. Je moet dan wel op tijd zijn aangezien er maar maximaal 300 kaartjes per dag worden verkocht. Naast de piramide van Cheops liggen nog 2 kleinere piramides en verderop de 2 grotere piramides van Chefren en Mycerinus. Het verhaal gaat dat Chefren, de zoon van Cheops, de sfinx heeft laten bouwen om te waken over zijn tombe en die van zijn vader.
De woestijn bij Sakkara
Dit gedeelte van de woestijn ligt op 30 kilometer van Caïro. Het was duizenden jaren in gebruik als begraafplaats voor de vooraanstaande inwoners van de stad Memphis. Het is een van de belangrijkste overblijfselen van het oude Egypte. Het werd 5000 jaar geleden gesticht door Koning Menis. De trekpleister van deze dodenstad is de trappiramide van Djoser. De piramide werd in de 27e eeuw voor Chr. gebouwd door de bekende architect Imhotep. Rond de piramide ligt een groot aantal mastaba´s of grafmonumenten van edelen. Deze getrapte piramide is veel minder drukbezocht dan de Piramides van Gizeh.
Dashur
Dashur is ook een historische site. Het ligt op ongeveer 36 kilometer buiten Caïro. Hier kun je twee piramides bezoeken, de Knikpiramide van Snofroe en de Rode piramide van Snofroe. Deze rode piramide kun je bezichtigen. Je moet dan wel een fikse afdaling gebukt afleggen. De tour is niet aan te raden voor mensen die rugklachten hebben of claustrofobisch zijn.
Het weer in Caïro
Wanneer je vliegtickets Caïro gaat boeken op vliegwinkel.nl is het goed om te weten dat de zomers in Egypte heel heet kunnen worden. Egypte heeft een woestijnklimaat waarbij grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur kunnen voorkomen. Er zijn twee duidelijke seizoenen te onderscheiden. De hete zomer van mei tot en met oktober. In deze periode kunnen de temperaturen oplopen tot wel 50 graden in de schaduw. De winter is aanzienlijk milder met een gemiddelde temperatuur van 12 a 16 graden in januari. Caïro zelf kent ongeveer 6 regendagen per jaar. De beste reistijd naar Caïro is maart tot en met mei en september tot en met oktober. Voor deze periode kun je het beste vliegtickets Cairo boeken. De temperaturen zijn dan hoog, maar aangenaam. Er is dan ook minder smog in de stad.
Vervoer van en naar de luchthaven van Caïro
Als je vliegtickets Caïro hebt geboekt kom je aan op Caïro International Airport. Deze luchthaven heeft 4 terminals. Deze terminals liggen op loopafstand van elkaar. Caïro International Airport ligt ongeveer 19 km van het stadscentrum. Je kunt naar het centrum reizen per taxi, shuttlebus of bus.
Taxi
Je hoeft niet lang te zoeken naar een taxi bij aankomst. De chauffeurs staan je al op te wachten bij de aankomsthal. Wanneer je per taxi wilt reizen is het absoluut aan te raden om vooraf een prijsafspraak te maken. De taxi´s rijden namelijk niet op een meter. Het zal soms echter wat moeite kosten om tot een redelijke prijsafspraak te komen. ´s Avonds liggen de tarieven vaak wat hoger dan overdag. Een redelijke prijs naar het stadcentrum ligt rond de 70-80 Egyptische ponden (ongeveer 10 euro). Van de stad naar de luchthaven ligt dat rond EGP 40-60 (ongeveer 7 euro). De meeste taxi´s zijn zwart of zwart/wit en hebben geen airconditioning. Er komen steeds meer gele airconditioned taxi´s bij.
Caïro Airport Shuttle Bus
Deze particuliere shuttle service hanteert vaste prijzen dus je hoeft niet bang te zijn om te veel te betalen. Er gaan busjes naar Caïro centrum, Gizeh, Maadi en de Piramides, Nasr Stad, Zamalek, Mohandesin en Heliopolis. Je kunt een balie vinden in terminals 1 en 2 waar je een kaartje kunt kopen. De bushalte bij Terminal 1 is buiten bij aankomsthal 1, links aan de overkant van de weg. Bij Terminal 2 staan blauwe borden op de stoep, net buiten de aankomsthal. De prijs voor 1-7 personen naar bijvoorbeeld het centrum van Caïro ligt rond de EGP 55 (7 euro) per persoon.
Bus
Veel hotels verzorgen een shuttleservice naar de stad. Hotels die deze service aanbieden zijn onder andere Concorde El Salam Hotel, Heliopolis, Le Meridien, Hilton, Conrad, Marriott, 4 Seasons, Sonesta, Intercontinental & Baron Hotel & Resort. Je kunt in de aankomsthal uitkijken naar de hotelbalies of hotelmedewerkers met een bordje met je naam erop. Er zouden ook lijnbussen rijden naar het centrum (Tahir), zoals buslijn 27 en 400. Het is echter onduidelijk of deze lijnen nog bestaan. De kosten per bus zouden rond de EGP 1 (20 eurocent) liggen.
Metro
Hoewel je met de metro niet helemaal tot op de luchthaven komt, is het wel een voordelige mogelijkheid in combinatie met een taxi. Caïro heeft een uitgebreid metronetwerk waar je voor EGP 1 (20 eurocent) gebruik van kunt maken. De rode lijn gaat tot El Marg. Vanuit daar kun je een taxi nemen. Er wordt momenteel gewerkt aan een verlenging van de groene lijn tot aan de luchthaven.