Aan het laden...
Een moment a.u.b.

Griekenland

Kreta

Vliegtickets

Vlucht & Hotel

Hotels

Autoverhuur

Transfers

Over Kreta
Bezienswaardigheden

Vlieg voordelig naar Kreta

Bezienswaardigheden

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.

Bezienswaardigheden Kreta

Als je vliegtickets naar Kreta hebt geboekt kun je naast het genieten van zon, zee en strand ook het cultureel erfgoed bezichtigen. De bezienswaardigheden van Heraklion hebben vooral betrekking op de geschiedenis van het eiland. Het omvat musea, pleinen, een fort, kerken en de haven.

Heraklion

De oude haven van Heraklion
De oude haven ligt links van de nieuwe haven en is zeker de moeite waard om te bezoeken. De haven leent zich uitstekend om ´s avonds een romantische wandeling te maken, de mooi gekleurde vissersboten vormen een pittoresk plaatje. Als je geluk hebt kun je zelfs wat verse waren van de vissers kopen.

Koules Fort
Dit imposante fort aan de haven werd in de 16e eeuw door de Venetianen gebouwd op de fundamenten van een eerder fort, de Venetianen noemden het Rocca al Mare. Het fort is enorm en heeft 21 jaar de Turken weten te weerstaan voordat het zich uiteindelijk overgaf. Het fort is open voor bezichtiging en op de top is een openlucht theater gebouwd. Binnen is weinig te zien, maar het is lekker koel en rustig en een welkome afwisseling van de drukte van de stad.

Morozíni fontein
De Plateía Venizélos heeft als opmerkelijk centraal punt de fontein die werd gebouwd door de Venetiaanse gouverneur Morozíni. Er werd een 16 km lang aquaduct gebouwd dat het water vanaf de berg Gioúchtas naar de fontein voerde. De fontein, die bijna nooit werkt, heeft 8 ronde bassins die zijn versierd met nymfen, tritonen, dolfijnen, zeemeerminnen, cherubijnen en mythische wezens. De Plateía Venizélos vormt het toeristische centrum van Heraklion en wemelt van de café´s en restaurants.

Tituskerk
Deze kerk vindt zijn oorsprong in de 10e eeuw en is in de 20e eeuw compleet gerenoveerd. Links, in een zijkapel, kun je een kaarsje opsteken bij de schedel van Titus, een vriend van Paulus en de eerste bisschop van Kreta.

Venetiaanse loggia
Verder richting de haven staat de gerestaureerde Venetiaanse loggia. Het gebouw is in 1626 gebouwd om als ontmoetingsplaats te dienen voor de Venetiaanse en Kretenzische adel. Door de vele arcaden biedt het gebouw een fraaie aanblik.

Historisch en etnologisch museum
Waar het Archeologisch museum ophoudt gaat het historisch museum verder. In een statig, neoklassiek pand aan de noordkant van de stad herbergt het museum tal van historische kaarten, documenten en schilderijen die betrekking hebben op de latere geschiedenis van het eiland. Ook is er een aparte tentoonstelling over de Kretenzer schrijver Kazandzákis, die onder andere bekend is door het boek Zorba de Griek, wat later verfilmd is.
Locatie: Lysimáchou kalokaizinou

Archeologisch Museum
Dit museum is de belangrijkste attractie van Heraklion en wordt veelal bezocht voordat men doorreist voor een bezoek aan Knossos. De collectie Kretenzische en Minoïsche kunst die dit museum tentoonstelt is uniek in de wereld en wordt alleen in dit museum getoond. Het museum voert je mee in een reis door de tijd waarop op overzichtelijke wijze wordt getoond welke ontwikkelingen de Minoïsche kunst heeft doorgemaakt. Tijdens deze reis kun je beelden, fresco´s, sieraden en mozaïeken bekijken. Het museum is dagelijks geopend en op zondag is de toegang gratis. Je kunt ook een combinatieticket kopen dat ook goed is voor de toegang tot Knossos. Dit ticket is iets voordeliger dan 2 losse tickets.
Locatie: Odhós Xanthoudídou 1

El Grecopark
In de noordwest hoek van het Venizélosplein ligt de ingang naar het El Grecopark waar bezoekers koelte en schaduw kunnen vinden. Er zijn diverse bars waar je een koel drankje kunt drinken.

Omgeving van Kreta

De meeste mensen boeken vliegtickets naar Kreta om te genieten van het mooie weer, de zee en het strand. Er is echter veel meer te zien op het eiland, er is van alles te ontdekken en bezichtigen. Er worden veel leuke excursies georganiseerd maar Kreta is ook erg geschikt om met de auto te verkennen.

Knossos
De archeologische vindplaats van Knossos ligt ongeveer 5 km buiten Heraklion. Het is de grootste vindplaats van Minoïsche architectuur en omvat onder andere het grootste Minoïsche Paleis dat ooit gevonden is. Het paleis speelt een rol in de oude sagen en verhalen over het labyrint en de minotaurus en de verhalen over Daedalus en Icarus. Vanuit Knossos regeerde Koning Minos over zijn rijk. Het is leuker om Knossos te bezoeken met een zekere voorkennis over wat je daar zult vinden en hoe het complex ontstaan is. Voordat je Knossos bezoekt is het dan ook handig om eerst een bezoek te brengen aan het Archeologisch museum in Heraklion. Deze 2 musea zijn erg goed te combineren op 1 dag. Als je met de bus naar Knossos wilt reizen kun je buslijn 2 nemen vanaf Heraklion.

Agios Nicolaos
Agios Nicolaos is een kustplaats aan de golf van Marabello. Het is de eerste plaats van Kreta waar het massatoerisme plaatsvond. Het plaatsje is vooral een goede uitvalsbasis om de toeristische trekpleister Spinalonga te bezoeken. De grootste trekpleister van Agios Nicolaos is het meer Voulismeni. Er werd van gezegd dat het een meer was zonder bodem, Jacques Cousteau zou er namelijk gedoken hebben zonder ooit de bodem te bereiken. Verder zijn er veel toeristenwinkeltjes te vinden.

Spinalonga
Een dagtocht per boot naar dit eiland is een heerlijk uitstapje. Spinalonga was vroeger de onvrijwillige thuishaven van mensen met lepra. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe de mensen moesten leven op wat alleen maar een kaal rotseiland kan worden genoemd. De boottocht wordt vaak gecombineerd met een barbecue, tussendoor zijn er mogelijkheden om te zwemmen.

Rethymnon
De stad Rethymnon ligt tussen Heraklion en Chania in en wordt vaak bezocht vanwege haar oude centrum. Het doolhof aan straatjes met Venetiaanse huizen met hier en daar wat Turkse invloeden is zeer pittoresk. Andere trekpleisters zijn de loggia, de haven, het Venetiaanse fort en de Remondi fontein.

Chania
Na Heraklion is de oude hoofdstad Chania de grootste stad van het eiland. Er wordt gezegd dat Chania de mooiste stad van het eiland is met prachtige gebouwen, parken en pleinen. In de binnenstad vind je gehele Venetiaanse, Turkse en Joodse wijken, elk met hun eigen sfeer. Iedere stad heeft zijn eigen archeologische museum, zo ook Chania, dit museum is gevestigd in de Venetiaanse kerk van Agios Frankiskos. De Venetiaanse vuurtoren is de blikvanger van de stad. Chania heeft ook een eigen vliegveld, je kan er dus ook voor kiezen om naar deze stad te vliegen in plaats van Heraklion.

Chersonissos en Malia
Deze twee kustplaatsjes in het noorden van het eiland liggen naast elkaar en staan bekend als uitgaansmekka. Nederlanders vind je veel in Chersonissos terwijl de Britten zich vaak ophouden in Malia. Wanneer je houdt van uitgaan, strand, jetskiën en veel zonnen, ben je hier zeker op de goede plaats.

De Samariákloof
In het zuiden van Kreta hebben wind en regen een grillige kloof gevormd in de rotsmassa van de Léfka Ori (Witte Bergen). Deze 18 km lange kloof is de ultieme uitdaging voor iedere Kreta-ganger om te bedwingen. Neem dus een paar goede wandelschoenen mee in je koffer, de ondergrond is namelijk bezaaid met kleine en grote stenen en rotsblokken. Je kunt deelnemen aan een georganiseerde tocht, maar je kunt ook individueel de kloof bedwingen. Je neemt dan de bus naar Xylóskala waar je een kaartje kunt kopen om de Samariákloof te mogen betreden. De kloof eindigt in zee vanwaar je met een boot wordt vervoerd naar het vasteland.

Naar Kreta vanaf

Amsterdam

Rotterdam

Eindhoven

Bekijk alle

Dit is het laagste tarief gevonden in de laatste 24 uur door bezoekers van vliegwinkel.nl en is excl € 29,90 boekingskosten. Meer info

*Vanaf-prijzen op retourbasis, incl. belastingen en toeslagen, excl. € 29,90 boekingskosten.

Klantenservice
Vliegwinkel.nl
Thema's
Volg Vliegwinkel.nl